40 jaar “Goedenavond allemaal”

Goedenavond allemaal,

Jullie hebben het natuurlijk al gezien en gemerkt: dit is een bijzondere Algemene Ledenvergadering. Ja we hebben een feestje vanavond dus een boog, een bord met hulde aan de jubilaris, een fotocollage en nog meer straks. Wat is er aan de hand?

Dit jaar viert Martin Nieuwenhuis 2 jubilea. Het eerste feit is dat Martin op 22 december1982 tot het bestuur van ijsclub de Molenkolk is toegetreden, dus nu 40 jaar bestuurslid is. Van de 103 jaar die de club bestaat is dat toch een respectabel aantal jaren.

Samen met Ap Koekkoek, Willem Nieuwenhuis,  Berend Rutjes, Bennie Uenk, Wim Wesdorp, Reint Aalderink en Andre Bijenhof. Tegelijk met Martin kwam ook Jan Wolters erbij, zodat er weer 9 mannen in het bestuur zaten. Let wel mannen.

En dan volgt ook maar meteen het tweede jubileum: Martin is nu 30 jaar voorzitter want in 1992 krijgt hij de voorzittershamer aangereikt door Ap Koekkoek die hem het advies gaf en nu citeer ik : “Heb de bek open, anders ga je d’r onder door! “ einde citaat. Nou die raad heb je heel goed in de oren geknoopt, want als iemand je onder de tafel kan praten ben jij het wel. Hoewel het toch een paar keer gebeurde dat je even met de mond vol tanden stond, maar daar kom ik nog wel op terug.

Kennelijk heb je 10 jaar nodig om voorzitter te worden dus mogen we nu wel gaan uit kijken wie ooit de volgende gaat worden.

In 1993 had de nieuwe voorzitter meteen 2 records in handen. Bij de jaarvergadering op 25 november 1993 werd er al geschaatst en was een record aantal leden bij de ALV aanwezig.

Hieruit blijkt dus dat nieuwe functionarissen soms voor verrassingen zorgen.

In 1994 , bij het 75 jarig bestaan konden de schaatsen ook ondergebonden worden.

Bijzonder was dat in 2000 zelfs burgemeester Appeldoorn die een enorme schaatsliefhebber was en wethouder Bart van Rooij die dit de leukste vergaderingen vond de ALV bezochten.

In datzelfde jaar stelde de ijsclub haar terrein en keet open voor Asterix en Obelix die er met de jeugd van Steenderen hun tenten opsloegen.  Wel kreeg het bestuur kritiek van een Gallische vrouw op de hygiëne die ver te zoeken was. Het was hard nodig dat er eens een vrouw in het bestuur kwam. En dat was een van de keren dat Martin even niets wist te zeggen. Maar dat duurde maar even want hij kwam ijzersterk terug door mee te delen dat en ik citeer weer: “als er vrouwen mee mochten doen bij het vogel schieten op de kermis het dan ook wel tijd werd om een vrouw in het bestuur op te nemen.” Einde citaat. Dit liet nog een aantal jaren op zich wachten maar gebeurde toch in 2007.

In 2002 werd het bestuur verrast met een ingekomen stuk, persoonlijk gebracht door Dhr van het Wout, de gemeentebode. Het was een Motie van Treurnis opgesteld en ondertekend door het gehele gemeentebestuur waarin verzocht werd dat de vergaderingen van de  ijsvereniging  en die van het gemeentebestuur nooit op dezelfde dag plaats te laten vinden.

Dit is ook nooit meer gebeurd, wat ook te danken of te wijten is aan het feit dat de gemeente Steenderen opgegaan is in de huidige gemeente Bronckhorst.

Toen ik in 2007 uiteindelijk toch in het bestuur kwam bleek maar weer eens dat een nieuw bestuurslid een boost kan geven, want in de 6 jaar daarop volgend kon er steeds geschaatst worden. Er kan ook opgemerkt worden dat er dus elke 6 jaar een wisseling van de wacht moet komen.

Er zijn nog vele anekdotes te vertellen, zoals bezoek van Sint en Piet en de keer dat Sint de eerste was die op de schaats stond.

En niet te vergeten ons 100 jarig bestaan op 16 februari 2019 waarin we met stralend weer een geweldig feest hebben meegemaakt, waarbij er geluiden klonken dat het wel kermis leek.

En nu schrijven we 2022 en zijn we blij met onze leden die zoals het stukje in Contact ook al beschreef ons toch trouw blijven en hopen we op ijs. Maar mede dankzij onze jubilerende voorzitter is onze ALV de leukste vergadering die je bij kunt wonen en daarom geef ik hem nu graag het woord terug.

Aanmelden

Vul hieronder je gegevens in dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op over het lidmaatschap.